Postoje mnoge struke kao oblik političkog izražavanja. Dvadesetih godina prošlog vijeka sloboda je izražena u šljokicama Bloomsbury Set-a i kosmopolitskom Itonu Josepha Bekera. U šezdesetim godinama prošlog veka, afro aktivistkinje za građanska prava Angela Davis, simbolizirala je pokret. U 80-ima, pankeri sa šiljastim mohakama na čelu su bili estetika uspostavljanja. Godine 2014, modna dizajnerica Vivienne Westwood obrijala je kosu kako bi privukla svijest o klimatskim promjenama, dok je 2015. godine glumac odsjekao njezine, objašnjavajući u svom memoaru Brave da više ne želi izgledati kao "igračka za jebanje fantazija". McGowan je pomogla u pokretanju pokreta #MeToo u 2017. godini, nakon što je navela da ju je silovao Harvey Weinstein na filmskom festivalu u Sundance 1997.
„Kosa se koristi kao izraz politike i osobnih uvjerenja od najranijih vremena, a primjere toga primjećujemo uvijek iznova u raznim kulturama širom svijeta“, kaže povjesničarka za kosu Rachael Gibson za Vogue. „Afro stilovi postali su suštinski povezani sa građanskim pravima, jer je prirodna kosa viđena kao važan simbol pokreta i njegov etos„ crna je lijepa “; skinhedsi su predstavljali pobunu i odbacivanje tradicionalno prihvaćene društvene estetike osamdesetih; a porez u prahu za kosu iz 1786. doveo je do masovnog odbacivanja perika za muškarce i donio novi pokret kratkih, prirodnih frizura. Kosa je oduvijek pružala vizualnu prečicu za nešto dublje. "

Pobuna u boji kose

Boja kose može istaknuti i uzroke. Kada je Nadya Tolokonnikova, članica punk benda Pussy Riot, uhićena na moskovskom trgu Bolotnaya 2015. godine, kosa joj je bila djelomično obojena zelenim bojama kako bi odgovarala ruskoj zatvorskoj uniformi koju je nosila, protestujući u ime zatvorenih žena. U Velikoj Britaniji ovog oktobra, Bleach London obojao je crni simbol izumiranja pobune u kiselo žutu zonu (koja se podudara sa prslucima za vidljivost koji su nosile okolne policijske snage) prosvjednika. Sada globalno priznati logotip izumiranja pobune predstavlja zemlju, sa središnjim satom koji ukazuje da vrijeme planete ističe.

„Za razliku od mode, kosa je uglavnom više pristupačna ruta trendu ili vizuelnom predstavljanju grupe s kojom se poistovjećujete“, kaže Gibson. "Možda si niste mogli priuštiti odeću Vivienne Westwood, ali britva Bic i neka jeftina boja za kosu učinili su isti posao pokazujući svetu da ste usklađeni sa pank pokretom."

„Kosa se može koristiti i kao doslovno platno za politička uvjerenja“, nastavlja Gibson. „U 18. stoljeću, Francuskinje su sportske manekenke brodiće i zastave u perikama pokazale podršku i odanost u vojnim bitkama.“ Na dodjeli nagrada za Akademiju 2018. godine nominirana za najbolju glumicu Meryl Streep nosila je pribadaču #TimesUp zataknuta u zatiljak svoje cigarete , što signalizira podršku pokreta protiv seksualnog uznemiravanja.

Post-Trumpova frizura i dr

Kosa može govoriti mnogo. Značajka The Cut-a iz 2016. godine pod nazivom Post-Trump Haircut dokumentirala je učestalost transformacija kose nakon njegova izbora za predsjednika, pri čemu su žene odbacivale mekše stilove i istaknule plavuše zbog tamnih, drastičnih rezova. "Kada vidite toliko plavu kosu na podu, znate da se nešto događa", rekla je Nicole Butler, kreativna direktorica Danielovog salona u Washingtonu. „Bilo je to kao masovno proglašenje nezavisnosti.“

Duga kosa hipija 1970-ih takođe je odražavala pobunu i protest. „Mladi ljudi koji rastu kosu dugo tokom 1970-ih, dok je bjesnio rat u Vijetnamu, nisu samo prkosili urednim, njegovanim stilovima svojih roditelja, već su se i distancirali od sukoba s kosom koja je bila u velikoj suprotnosti s čisto ošišanom, uniformi, vojni stilovi. "

U autoru Frida Kahlo Autoportret sa ošišanom kosom (1940.) prikazana je skraćena umjetnica koja drži škare sa odrezanom pletenicom i pramenovima kose raširenih po podu, te stihovima meksičke pjesme iznad: „Gledaj, da sam te volio zbog tvoje kose. Sad kad ste bez dlake, više vas ne volim. ”Umjetnički kritičari MoMa sugeriraju da je simbolizirala njenu novu pronađenu autonomiju, nakon što je obećala da će se financijski podržati nakon razvoda od umjetnika Diega Rivera 1939. godine.

„Kosa dolazi utežena s puno emocija i identiteta, koje često stvara šire društvo, a ne njihov nosilac“, kaže Gibson. „Na primer, tek u relativno nedavnoj istoriji (oko 1920-ih) ženama je bilo dopušteno da imaju bilo kakve varijacije na dugoj kosi ili da ih viđaju u javnosti s labavom kosom. Očekivalo se da će žene rasti svoju kosu i dugo je nositi, kao znak svoje ženstvenosti i naknadne vrijednosti žena i majki. Zbog toga su žene, kad su u 1920-ima počele skraćivati ​​kosu, izazvati raširen skandal. Zapravo, takvo je bilo vlasništvo muškaraca nad ženskim izgledima, očevi su čak pokušali podnijeti krivične prijave protiv frizera koji su ošišali kosu svojih kćeri bez njihovog dopuštenja. To ponovo vidimo u modernijim vremenima, kada je Vidal Sassoon "oprao i nosio"...